Οι σπιτικές τομάτες έχουν την καλύτερη γεύση! Αυτό το κατακόκκινο, γεμάτο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά λαχανικό, μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα στον κήπο, το μπαλκόνι ή την ταράτσα σας. Ανακαλύψτε τις πέντε πιο σημαντικές συμβουλές περιποίησης και απολαύστε μία πλούσια σοδειά μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.

  •  Τακτικό πότισμα

Οι τομάτες χρειάζονται συνεχή παροχή νερού για μια υγιή ανάπτυξη. Τόσο το λίγο όσο και το πολύ νερό βλάπτει τόσο τα φρούτα όσο και το ίδιο το φυτό. Εάν τα φύλλα της τομάτας σας αρχίσουν να κυρτώνονται σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της πίεσης της ξηρασίας σε συνδυασμό με τα υπερβολικά επίπεδα αλατιού στο έδαφος.

Οι καρποί των τοματών σας σχίζονται; Μια αλλαγή από ηλιόλουστο και ζεστό καιρό σε βροχερό και συννεφιασμένο καιρό ή πότισμα μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας, είναι συχνά η αιτία. Ο λόγος για αυτό είναι η αύξηση της πίεσης στα  ωριμασμένα φρούτα λόγω υπερβολικού νερού, προκαλώντας διαμήκεις ή δακτυλιοειδείς ρωγμές. Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, είναι σημαντικό να επιτύχετε τη σωστή ισορροπία όταν ποτίζετε τις ντομάτες. Είναι σημαντικό να ποτίζετε από κάτω και όχι από ψηλά! Αυτό αποτρέπει τη λήψη μυκητιακών νόσων.

jcr content 5

  • Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για καρπούς με μοναδικό άρωμα

Το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να διατηρήσει τα φυτά υγιή, ώστε να μπορούν να αποδώσουν πολλά αρωματικά φρούτα. Οι τομάτες έχουν υψηλή πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Χρειάζονται μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και απαιτούν πολύ κάλιο, εκτός από άζωτο και φωσφορικό άλας. Αυτό ρυθμίζει την παροχή νερού του φυτού, ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα και αυξάνει την αντοχή του φυτού σε ασθένειες. Συχνά μπορείτε να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών στα φύλλα: Τα φύλλα γίνονται κίτρινα και μόνο ο ιστός κατά μήκος της κύριας φλέβας παραμένει πράσινος. Μπορείτε απλά και με ασφάλεια να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται με ειδικά λιπάσματα τομάτας.

jcr content 1 1

 

 

 

 

 

  • Υποβοήθηση της αναρρίχησης για προστασία από το λύγισμα

Εάν το φυτό τομάτας σας έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά ή έχει βγάλει πολλούς καρπούς, μπορείτε να το υποστηρίξετε με ένα βοήθημα αναρρίχησης για το εμποδίσετε να λυγίσει. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά παράγουν επίσης πολλά φρούτα όταν περιποιηθούν κατάλληλα και πρέπει να λάβουν την αντίστοιχη φροντίδα και με το φορτίο τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στηρίγματα από ξύλο, πλαστικό ή μπαμπού, καθώς και σπειροειδείς στύλοι, κρεβατίνες ή πέργκολες. Καλό είναι να στερεώσετε το φυτό σας με ειδικά δετικά ή κλιπ στερέωσης.

jcr content 2 1

 

 

 

 

 

  • Η αφαίρεση των πλευρικών βλαστών (λαίμαργων) διεγείρει την ταχύτερη καρπόδεση

Οι νεαροί βλαστοί πρέπει να αφαιρούνται τακτικά από τους άξονες των φύλλων, έτσι ώστε το φυτό να διοχετεύει την ενέργειά του στην ανάπτυξη των καρπών και όχι σε βλαστούς. Η αφαίρεση των πλευρικών βλαστών βοηθά να διασφαλιστεί ότι το φυτό τομάτας αναπτύσσεται κανονικά, προάγει την υγεία των φυτών και διευκολύνει την ανάπτυξη μεγάλων καλά ωριμασμένων καρπών. Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε φρέσκα βλαστάρια που εξακολουθούν να είναι πολύ μαλακά με τα νύχια σας. Εάν οι βλαστοί είναι λίγο μεγαλύτεροι και πιο σκληροί, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι, ώστε να μην καταστρέψετε άσκοπα το φυτό τομάτας. Στα τέλη Αυγούστου, η κορυφή του φυτού τομάτας κλαδεύεται, εκτός από τους πλευρικούς βλαστούς, με ένα φύλλο αριστερά πάνω από το τελευταίο κεφάλι λουλουδιών. Το κόψιμο επιτρέπει στους ήδη σχηματισμένους καρπούς να συνεχίσουν να ωριμάζουν μέχρι τον πρώτο παγετό.

jcr content 3 1

 

 

 

 

 

  • Έγκαιρος εντοπισμός βακτηριακής κηλίδωσης και φαιάς σήψης

Εκτός από τις ασθένειες που προκαλούνται από ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και ασυνεπή παροχή νερού, τα φυτά τομάτας συχνά προσβάλλονται από βακτηριακή κηλίδωση και φαιά σήψη (βοτρύτη). Οι τομάτες πρέπει να καταπολεμήσουν ιδιαίτερα τις μυκητιακές ασθένειες κατά τη διάρκεια των υγρών καλοκαιριών. Γκρι-πράσινες κηλίδες που αργότερα γίνονται καφέ και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα στα φύλλα. Οι καρποί επίσης δεν γλιτώνουν από την προσβολή: αναπτύσσουν καφέ κηλίδες και η σάρκα κάτω από αυτές τις περιοχές σκληραίνει. Αφαιρέστε τα νοσούντα μέρη του φυτού το συντομότερο δυνατό και θεραπεύστε το μέρος της τομάτας με φυτοπροστατευτικό προϊόν που καταπολεμά αυτήν την ασθένεια και είναι εγκεκριμένο για την τομάτα.

jcr content 4 1

 

 

 

 

 

 

*Προϊόντα που βοηθούν στην καλλιέργεια της τομάτας :

  1. https://galitsiosagro.gr/product/compo-complesal-supra-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%ba%cf%8e%ce%b4%ce%b5%cf%82-1kg/#.YLYrCagzaUk
  2. https://galitsiosagro.gr/product/compo-%ce%bb%ce%af%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-850gr/#.YLYrDqgzaUk
  3. https://galitsiosagro.gr/product/%cf%86%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%87%cf%89%ce%bc%ce%b1-compo-sana-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-40lt/#.YLYrF6gzaUk
  4. https://galitsiosagro.gr/product/compo-bio-%cf%85%ce%b3%cf%81%cf%8c-%ce%bb%ce%af%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%84/#.YLYrI6gzaUk

*Για περισσότερες πληροφορίες και tips μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο : https://www.compo.com/int/guide/plant-care/.