Διανύουμε την περίοδο του κλαδέματος, γι’ αυτό αποφασίσαμε να σας κάνουμε μία μικρή ενημέρωση σχετικά με το κλάδεμα, αλλά να σας ενημερώσουμε και για τα κατάλληλα εργαλεία που θα μπορέσουν να σας λύσουν τα χέρια.

Για να μπορέσουμε να σας εξασφαλίσουμε μία πλήρη εικόνα του κλαδέματος, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την ενημέρωση για τον όρο ‘’κλάδεμα’’. Με τον όρο ‘’κλάδεμα’’ εννοούμε την αφαίρεση τμημάτων βλαστών των φυτών με τα κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο με σκοπό να ρυθμίσει την ανάπτυξη τους ή την παραγωγή νέων ανθών και καρπών. Το κλάδεμα είναι απαραίτητο σε ανθοφόρα φυτά, σε θάμνους και σε δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά, ζωηρά, υγιή και μπορούν να ζήσουν περισσότερο, αρκεί όμως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες.

Ξεκινώντας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην καλύτερη εποχή για κλάδεμα. Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης (από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, έναν μήνα αφότου πέσουν τα φύλλα ή πριν ανθήσουν τα μπουμπούκια), διότι αυτή την εποχή, ο κορμός και τα κλαδιά διακρίνονται καλύτερα και οι λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών ελαχιστοποιούνται. Η κατάλληλη χρονική στιγμή εξαρτάται κυρίως από το κλίμα κάθε περιοχής και το είδος του φυτού αντίστοιχα. Πολλά είδη έτσι έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος.

Το κλάδεμα των φυλλοβόλων θάμνων και δέντρων γίνεται το χειμώνα όπου αυτά βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή φυτά αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέψουμε σχεδόν όλο τον χρόνο με κάποιες όμως προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία, καρποφορία κ.α.). Φυτά όμως που ανθίζουν τους χειμωνιάτικους μήνες (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια κ.λ.π) δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

Ένα ήπιο κλάδεμα μπορεί να γίνει και κατά την καλλιεργητική περίοδο, αλλά αποφύγετε να το κάνετε σε περίοδο που θα έχει πολλή ζέστη ή ξηρασία. Το κλάδεμα πρέπει να αποφεύγεται επίσης και όταν κάνει πολύ κρύο (Ιανουάριος και Φεβρουάριος).

Μην αφαιρείτε ποτέ παραπάνω από το 20% των κλαδιών του δέντρου που κλαδεύετε ανά έτος, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αναπτυχθεί καλά και θα έχει μέγιστη διάρκεια ζωής. Οποιοδήποτε μεγάλο κλάδεμα, πρέπει να γίνεται την άνοιξη, που το δέντρο είναι αδρανές.

Νεκρά κλαδιά, άρρωστα, σπασμένα ή τραυματισμένα, καθώς και εκβλαστήσεις, παραφυάδες, βλαστούς, μπορείτε να τα αφαιρείτε όποτε τα εντοπίζετε.

  Λόγοι κλαδέματος των φυτών:

α) Για να διαμορφώσουμε ή να διατηρήσουμε το υπάρχων σχήμα των φυτών που επιθυμούμε.

β) Για την ανανέωση του φυτού, αφαιρώντας ξερά κλαδιά, βλαστούς με κίτρινα φύλλα ή όσα κλαδιά είναι σαπισμένα, γιατί αυτά συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών.

γ) Για τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού, καθώς και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης.

δ) Για την καρποφορία ή την ανθοφορία του φυτού, ώστε να επιτυγχάνουμε την επιλεκτική ενεργοποίηση των καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.

ε) Για την καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ίσιου και εύρωστου σκελετού (κορμού) του φυτού.

στ) Βοηθάει την αναγέννηση των φυτών που έχουν υποστεί βαριά τραύματα μετά από πυρκαγιά ή παγετό ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα.

ζ) Για τον έλεγχο των φυτών από εντομολογικές προσβολές ή ασθένειες.

  Τι πρέπει να προσέξουμε για να κάνουμε το σωστό κλάδεμα:

1) Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά που επιθυμούμε να κόψουμε με τα χέρια, ούτε τα κόβουμε με φθαρμένα εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.

2) Τα σημεία κοπής θα πρέπει να είναι λεία ώστε να αποφύγουμε τη πιθανότητα μολύνσεων.

3) Η αφαίρεση ξεκινάει πρώτα από τα ταλαιπωρημένα, στραβά, σάπια ή ξερά κλαδιά.

4) Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο όπου εκπτύσσεται ο νέος βλαστός.

5) Οι τομές του κλαδέματος θα πρέπει να γίνονται πλάγια με κλίση 45 μοίρες αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό (μάτι) που διατηρούμε στο κλαδί που κόβουμε.

6) Τα άρρωστα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.

7) Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες από το κορμό του δέντρου και τους βλαστούς που κρέμονται προς τα κάτω.

8) Κόβουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα τα ξερά λουλούδια και τους άρρωστους καρπούς.

9) Τέλος, πλένουμε και απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Αυτό βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.

  Και αφού τώρα αντλήσαμε τις κατάλληλες γνώσεις για το κλάδεμα, σειρά έχει να βρούμε και το κατάλληλο εργαλείο που θα μας βοηθήσει αυτή την περίοδο.

Στο κατάστημα μας, υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από κλαδευτικά ψαλίδια και αλυσοπρίονα όλων των τύπων (με ενσωματωμένη μπαταρία, μπαταρία πλάτης), που σας περιμένουν να τα δείτε και να τα δοκιμάσετε και το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας είναι στην διάθεση σας, για να σας λύσει όλες σας τις απορίες και να σας βοηθήσει να διαλέξετε το καταλληλότερο προς εσάς.