Ο Σίδηρος (Fe) και η χρησιμότητά του.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την θρέψη των φυτών, διότι λειτουργεί σαν καταλύτης στον σχηματισμό της χλωροφύλλης και παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της αναπνοής.

Βοηθά έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη παραγωγικότητα των φυτών.

Επεμβάσεις με σίδηρο σε χηλική μορφή μας έδειξαν μια σημαντική αύξηση στο μέγεθος του καρπού, ακόμη και όταν  δεν υπάρχουν ορατά συμπτώματα της έλλειψης αυτής.

Ο σίδηρος, σαν στοιχείο σπάνια απουσιάζει από τα εδάφη. Οι τροφοπενίες σιδήρου σχετίζονται με το pH του εδάφους και η διαθεσιμότητα του σιδήρου μειώνεται κατά πολύ σε εδάφη με pH μεγαλύτερο του 7. Τροφοπενίες μπορεί να εμφανιστούν σε βαριά εδάφη  πλούσια σε Ασβέστιο και Μαγνήσιο που δεν στραγγίζουν καλά και σε υπερβολικό πότισμα.

Ο σίδηρος, είναι δυσκίνητο στοιχείο στα φυτά και τα συμπτώματα τροφοπενίας αυτού εμφανίζονται πρώτα στα νεαρά φύλλα. Τα συμπτώματα της τροφοπενίας εμφανίζοντα με χλώρωση, κιτρίνισμα ή και πλήρη λεύκανση των φύλλων ενδιάμεσα στα νεύρα τα οποία συνεχίζουν να παραμένουν πράσινα.

Επομένως, επεμβάσεις με σίδηρο σε χηλική μορφή, δίνουν καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα, γιατί βρίσκεται σε μορφή που είναι άμεσα αφομοιώσιμη από τα φυτά.

Φυτά που είναι ευαίσθητα σε έλλειψη σιδήρου είναι το αμπέλι, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή, η ροδακινιά, η τριανταφυλλιά και ορισμένα καλλωπιστικά οξύφυλλα, όπως η γαρδένια, η καμέλια, η αζαλέα και ο χλοοτάπητας.

Εν συνεχεία των παραπάνω, διαπιστώνουμε πως για να καταστούν εύρωστα και καρποφόρα, απαιτείται κάθε άνοιξη στο ξεκίνημα τους, μία στοιχειώδης λίπανση με σκευάσματα που να εμπεριέχουν σίδηρο.

Μία λύση που σας προτείνουμε είναι τα ακόλουθα σκευάσματα :

https://galitsiosagro.gr/product/altene-48-orto/#.XuiuX0UzaUk

https://galitsiosagro.gr/product/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%b6%ce%b5%cf%8a%cf%84/#.XuiubkUzaUk

Comments are closed.